
E-TİCARET DEPO ALANININ PLANLANMASI VE OPTİMİZE EDİLMESİ
- E-Ticaret depo alanın oluşturulmasında nelere dikkat etmek gerek ?
- Fulfillment depo alanı oluşturuken nelere dikkat etmek gerekir ?
- Kobi firmaları için E-Ticaret Depo alanın oluşturulması
E-Ticaret depo alanı oluşturmada Kobi yada yeni Girişimciler için rehberlik olması adına bu yazıyı kaleme aldık.
E-Ticaret depo alanı planlarken herşeyden önce bir analiz yapmanız gerekmekte.
Bu analizde :
- Ürün yelpazeniz nedir ?( birden fazlada olabilir , mesela aynı anda gömlek satarken , parfümde satıyor olabilirsiniz )
- Satış hacminiz nedir ? ( günlük çıkacağınız paket sayısı ve stokta tutacağınız miktar )
- Önümüzdeki 1 ve 3 yıl içinde büyüme tahmininiz nedir ?
Bu analiziniz Size operasyonu yapacağınız depo alanınıza dair bir bilgi verecektir.
Alan konusunda fikir sahibi olduktan sonra deponuz için adım atabilirsiniz
Temelde ana hatlarıyla aşağıda belirttiğimiz noktaları baz alınarak deponuzu mevcut deponuzu optimize edebilir ve E-Ticaret depo alanı oluşturabilirsiniz.
- Depo alanınınıza gore raf seçimi ( en , yükseklik , raf aralıkları ..vs.) ve doğru yerleşimi yapmak :
Ürün kategorilerine göre değişikli arz etsede , bizim tavsiyemiz 120cm / 150 cm / 180 cm gibi raf enlerine göre yerleşim yapmak , raflardaki her bir raf aralığınında ayarlabilir olduğu bir düzende yerleştirmek önemli , burda yerden tasarruf adına , en üst bölümde oluşacak hava boşluklarını değerlendirmek de hem depo alanının verimli kullanılması adına hemde maliyetler açısından önemli.
- Operasyonel Süreçleri diikate alarak yerleşimi planlamak
- Ürün kabul noktası
- İade gelen ürünlerin alınması ve tekrar stoklara kazanılması.
Ürün kabul noktası ve günlük iade ile gelen ürünlerin elden geçirilip raflara yerleştirilmesi süreci alan – yer planlamasının ötesinde zamansal bir sistem düzeni kurulmalı..
Mesela Size haftada 3 defa ürün geliyorsa , ürün kabulünüzün özellikle öğleden sonra olmasını sağlamalısınız , sabah ilk iş , sisteminize bir önceki gün düşen ürünlerin raflardan toplanması ve paketlenmesi olacağından ve hatta günde ikinci toplama ve paketleme öğlen 14.00’a kadar gelen ürünler için de yapıyorsanız , ürün kabul saatiniz her gün 15.30 yada 16.00 dan sonra olmalı.
- Sipariş sonrası ürünlerin Toplanması
Ürün Toplanması süreçi zaman performansı bakımından önemli iki aşamadan ilkini oluşturmakta. Burda dikat edilecek başlıca unsurlar :
- Depo yazılımınızın sırayla raf bazlı toplama emri oluşturması lazım , Ürün toplamadaki trafik akışında ürün toplamaya çıkan çalışanın sırayla raf raf ürünleri toplaması zaman / performans adına en verimli toplama şekli olmakta
İkinci aşama ise toplanan ürünlerin paketleme masasında olabildiğince en hızlı zamanda paketlere girip sevkiyat bölümüne yani Kargo firmalarının gelip ürünleri alacağı bölüme ulaştırılması aşamasıdır.
- Toplanan ürünlerin paketleme masasına geldiğinde paketleme malzemelerinin ve barcode yapıştırma işinin masa üstünde doğru ve akıcı biçimde olması sağlanmalı.
- Paketlenen ürünlerin Kargo firmaları tarafından gelip paketlerin alınma alanında her bir kargo firmasının ayrıldığı ve araçların kolayca götürebileceği alanda olması
- İş Sürecinize uygun bir depo yazılımı ile süreçleri yönetmek.
E-Ticaret depo yönetimi , bir başka değişle WMS ( Wholesale Menagment Systhem ) yazılım seçimi yaparken yazılımın pazaryerlerine , sadece kendi deponuzu yöneteceksiniz kendi e-ticaret altyapı sistemine entegrasyonu yapılmış , eğer bir fulfillment deposu oluşturacaksanız da bir çok e-ticaret altyapı sistemleri ile entegrasyonu tamamlamış olmasına dikkat etmek gerek.
Diğer dikkat edilecek hususlar ise Sizin ortaya koyduğunuz deponuzu nasıl yönetecekseniz sorusunun cevaplarına göre değişiklik gösterebilir.